Met SBR rapporteer je glashelder

boekje sbrWoningcorporaties zullen in de komende periode worden geconfronteerd met SBR, Standard Business Reporting. Over SBR kunnen boeken worden volgeschreven. En dat gebeurt ook. Kijk bijvoorbeeld eens naar het boek “Met SBR rapporteer je glashelder!”, geschreven door Kees Schaap en Aad Bergman, beiden werkzaam voor Pro Management Software.

Pro Management Software heeft inmiddels vele jaren ervaring met het gebruik van SBR (xbrl) en wij helpen organisaties om hun rapportageprocessen in te richten, zodat zij gebruiksvriendelijk en efficiënt kunnen rapporteren in SBR.

Zoals gezegd: over SBR valt veel te schrijven. Over de standaard, over de techniek, over de totstandkoming van een taxonomie. Nu je het zegt: wat is eigenlijk een taxonomie? Maar waar wij het in deze serie items over willen hebben is de impact op de primaire registratie van gegevens. Immers hoe zuiverder er wordt geadministreerd, des te eenvoudiger verloopt het rapportageproces.

Allereerst de taxonomie. De taxonomie vormt de basis voor het externe rapportageproces. Hiermee worden bedoeld rapportages aan instanties buiten de organisatie. De rapportages naar die instanties gebeurt op basis van wet- en regelgeving en ook op basis van onderlinge afspraken. Dàt er gerapporteerd moet worden is vaak wettelijk bepaald. Maar ook wàt en hoe er gerapporteerd moet worden. Dat is allemaal vastgelegd in de taxonomie.

In de sector van Woningcorporaties is een SBR Pilot uitgevoerd. En voor deze pilot is een taxonomie opgesteld specifiek ten behoeve van woningcorporaties. We hebben dus enig inzicht in de informatie, die in SBR zal worden uitgevraagd. Helaas is er op dit moment nog geen definitieve taxonomie beschikbaar, die wordt medio 2017 verwacht.

Maar op basis van de pilot-taxonomie kunnen we toch alvast een aantal zaken onder de aandacht brengen, die impact zullen hebben op de primaire registratie van gegevens en het rapportageproces.

Binnenkort meer,
Aad Bergman

SBR Webmanager

Contact

Lijstersingel 15
2902 JD Capelle aan den IJssel

+31 (0)10 451 76 76

SBR voor Woningcorporaties is een product van
Pro Management Software B.V.

Privacyverklaring

KvK:  nr. 76704734
BTW: NL 8607.61.836.B01

Uw dossier